IMPLANTOLOGIJA - Zablude, strahovi... Kako ih se riješiti?

dr. stom.  AFAN HALILAGIĆ, Specijalista oralne kirurgije

 

Da li kirurška ugradnja implantata bezbolan kirurški zahvat?

Da, bezbolan, kratkotrajan i kontroliran.

Ugradnja implantata je bezbolan zahvat koji se izvodi u lokalnoj anesteziji. Sam zahvat započinje rezom koji treba biti minimalan i kao takav omogućuje dobru preglednost tokom rada. Završno šivanje raditi tankim koncem i iglom, uz korištenje mikro instrumenata. Pridržavajući se navedenog sama trauma tkiva pacijente je manja pa time i postoperativna bol.

Ozbiljna implantologija zahtjeva nužno poznavanje svih kirurških tehnika nadogradnje kosti (bilo upotrebnom vještačkih ili prirodnih nadomjestaka), podizanje sinusa, korištenje resorptivnih membrana kao i upotrebu suvremene tehnologije, metoda i postupaka. Na ovaj način se gotovo kod svakog pacijenta omogućuje ugradnja implantata.

Kontraindikacije, odnosno uzroci koji onemogućavaju ovaj postupak, su minimalne. Samo neka sistemska oboljenja, životno ugroženi pacijenti najčešći su uzroci kada se odustaje od implantologije.

Visok krvni tlak, kontrolirani dijabetes nisu kontraindikacije za ugradnju implantata.

Često pitanje koje se može čuti u ordinaciji odnosi se na postupak ugradnje implantata :”Da li će organizam prihvatiti implantat? “Implantat je izgrađen od titana koji je imunološki inertan i kao takvog nije potrebna reakcija organizma kako bi se implantata “PRIMIO”.

implantologija

 

Sama oseointegracija, odnosno srašćavanje implantata sa okolnom kosti ovisi o procesu stvaranja nove kosti i razgradnje postojeće. Imunološka reakcija organizma je u ovom procesu nebitna.

Korištenje PRGF- metoda-plasma rich growth-plazme obogaćene faktorima rasta postignut je napredak u sjedinjenju implantata i tkiva (kosti) uspješnost je jako velika -99%!

Za uspješnost u implantologiji, a na zadovoljstvo pacijenta i terapeuta, neophodna je umješnost, edukacija i iskustvo terapeuta, kvalitetan implantat ( vrh implantata, navoji na tijelu implantata i vrat implantata). Vrat implantata i njegov način obrade utječe na srašćavanje kosti oko implantata, pravilno cijeljenje mekog tkiva oko implantata što je neophodno za njegovu dugovječnost.

SVAKI PUT POČINJE PRVIM KORAKOM. U IMPLANTOLOGIJI JE TO KVALITETNO PLANIRANJE I POZICIONIRANJE PRIJE SAMOG ZAHVATA!