ESTETSKA STOMATOLOGIJA

Moderno vrijeme, u kojem su ljepota i mladost društveni imperativi, dentalnu medicinu je ponovno definiralo ne samo kao isključivo zdravstvenu, nego i kao estetsku djelatnost.

Lijep i blistav osmijeh najbolji je pokazatelj zdravlja, ali i ključ lijepog i mladenačkog izgleda . Jednako u poslovnom i privatnom životu, zdravi i bijeli zubi igraju veliku važnost.

Estetska stomatologija uključuje:

  • izbjeljivanje zuba – metoda izbjeljivanja zubi radi se pomoću lampe za izbjeljivanje ili materijala za izbjeljivanje. Bijeli zubi pridonose ljepšem i zdravijem izgledu lica
  • keramičke ljuskice (veneers) – najpopularnija i najbrža metoda uljepšavanja osmijeha, popravljaju boju, oblik i položaj zuba te daju Vašem osmijehu novu dimenziju
  • bezmetalne krunice – pružaju apsolutnu prirodnost boje i oblika, izvanredan lom svjetlosti, ne sadrže „crni“ metal, što pridonosi vrhunskom estetskom učinku
  • profesionalno čišćenje i poliranje zubi
  • zubni nakit

 

Izbjeljivanje zubi je najbolje rješenje i najpopularnija metoda za bijele zube. 

Svakodnevno konzumiranje kave, gaziranih napitaka može uzrokovati tamnjenje vaših zubi i loše utjecati na zdravlje zubi, a naročite pušenje cigareta .

Zubi postaju sve žutiji, puni kamenca i plaka, a time je u ustima sve više bakterija koje su štetne za zube i cjelokupni organizam.
Uz cigarete i napitke s kofeinom, zube može potamniti i dugotrajno korištenje antibiotika te onaj najčešći faktor, starenje.

Važno je znati da izbjeljivanjem nećete moći izbijeliti bijele plombe, umjetne zube i slično, ali Vaši prirodni zubi postati će bjeliji a Vaš osmijeh će ponovno zablistati.

 

Čiščenje zubi je veoma važno jer pravilnim održavanjem higijene zubi možemo sačuvati svoje zube i produžiti im vijek. 

Vrlo često iz hrane i pića zaostaju na površini zuba pigmentacije koje su bitan uzročni faktor u nastanku patoloških procesa predstavljaju i estetsku manjkavost.
Najčešće pigmentacije nalazimo kod pušača , te ljudi koji piju mnogo obojenih napitaka poput kave i čaja. Iste se vrlo teško odstranjuju četkicom ili se uopće ne mogu odstraniti. Pojavljuju se kao tamnosmeđe do crne mrlje na površini zuba, obično intenzivnije uz zubno meso.

Zubi postaju sve žutiji, puni kamenca i plaka , a time je u ustima sve više bakterija koje su štetne za zube i cjelokupni organizam. Zubni kamena c podrazumijeva tvrde naslage na zubima nastale mineraliziranjem plaka, tj. one tvrde bijele ili žućkaste naslage koje nastaju na zubima u području spoja zuba i zubnog mesa (gingive). Najčešće se mogu uočiti u području donjih prednjih zubi s unutarnje strane.

Prilikom redovitih kontrola stomatolog može primijetiti razna stanja zbog kojih je potrebno primjeniti metode profesionalnog čiščenja zubi.

Koliko često iči stomatologu na čiščenje zubi?

  • Pacijenti koji nemaju evidentiranih upalnih stanja zubnog mesa i parodonta temeljito profesionalno čišćenje zubi provodi se dva puta godišnje kako bi se održalo zdravlje svih oralnih struktura.
  • Kod pacijenata sa problematičnim upalnim stanjima zubnog mesa potrebno je kombinirati različite metode profesionalnog čišćenje zubi češće, već prema potrebi dok se ne postigne zadovoljavajuća razina, a zatim se provodi održavanje.