PROTETIKA

 

stomatologija-protetika-unadent-bihac

Stomatološka protetika se bavi nadomještajem izgubljenih zubi potpunim ili parcijalnim protezama, nadogradnjama, krunicama, mostovima, ljuskicama.

Krunice
U slučaju velikog oštećenja zubi ili estetski neprihvatljivih zubi koji se ne mogu nadograditi ispunima koristimo krunice. Nakon brušenja zuba uzima se otisak prema kojem se izrađuje krunica, najćešće keramička, te se spaja sa preostalim dijelom zuba. Umjetna krunica u potpunosti oponaša prirodan zub.

krunica

MostoviMostove koristimo kod gubitka jednog ili više izgubljenih zuba. Most se sastoji od dvije krunice koje se stavljaju na postojeće zube (ili implantate) koji služe kao nosači, te od umjetnih zubi koji upotpunjavaju prazninu. Za nosače možemo iskoristiti prirodne zube ili implantate. Most osim estetske ima i zdravstvenu funkciju, jer onemogućuje povlačenje zubnog mesa.

zubni-most-ugradnja

Potpune i parcijalne proteze U slučaju kada je nemoguće napraviti most, koristimo proteze. Potpuna proteza nadomješta nedostatak zuba i tkiva kod potpune bezubosti, a djelomične proteze se koriste za nadoknađivanje više zuba.

proteze

Ljuskice Keramičke ljuskice su tanke ljuskice koje prekrivaju prednji dio zuba prikrivajući nedostatke zuba. Efekt izbjeljivanje zuba traje oko dvije godine, a ljuskicama se može postići dugotrajnija željena boja. Otporne su na obojenja od kave, čaja i dima cigareta. Također ljuskicama se može korigirati prevelik razmak između zuba.

kompozitni-ispuni