Učitavanje...

Dječija i preventivna stomatologiija

Djeca su za nas posebni pacijenti, čije se povjerenje treba zaslužiti. Ipak, jednom stvoreno povjerenje između Vašeg djeteta i njegovog stomatologa, osnova je kvalitetne terapije za zdravlje zuba Vašeg djeteta, cijeli život. Preventivna stomatologija Vašem djetetu osigurava zdrav i lijep osmijeh. Djeca sa zdravim ustima lakše i pravilnije žvaču hranu, bolje iskorištavajući njene sastojke. Brže i bolje govore. Opće zdravlje im je bolje, jer bolesna usta i zubi utječu na pojavu bolesti ostalih organa. Zdrava usta lijepo je vidjeti, a lijepi zubi djetetu daju potrebno samopovjerenje. I na kraju, zdrava usta znače mnogo manje financijskih troškova za roditelje.

Preventivna stomatologija za djecu uključuje:

  • četkanje
  • uporabu zubnog konca
  • naviku oralne higijene
  • angažman roditelja
  • pravilnu prehranu
  • pečaćenje fisura
  • sigurnost tijekom bavljenja sportom

Kada započeti sa preventivnom stomatologijom?

Ono počinje s prvim zubom. Posjetite stomatologa čim izbije prvi zub, tako ćete naučiti sve o njezi zuba vašeg djeteta, a ono će kasnije pripadati grupi ljudi bez karijesa.

Kakva je uloga roditelja u prevenciji? 

Nakon procjene zdravstvenog stanja zuba, stomatolog predlaže program kućne njege. Taj će program uključivati četkanje zuba, uporabu zubnog konca, savjete o prehrani i, ukoliko bude potrebno, preporuku za uzimanje fluora. Slijedite li upute stomatologa, kod svog ćete djeteta stvoriti doživotnu naviku zubne higijene. 

Kako stomatolozi pomažu pri sprečavanju problema sa zubima? 

Čišćenje i poliranje zuba, kao i tretmani fluorom dio su programa prevencije dječjih zuba. Ali to nije sve. Na primjer, stomatolog može pečaćenjem fisura zaštititi zub od karijesa, pomoći Vam odabrati štitnik za usta, dijagnosticirati eventualni ortodontski problem. 

Što su pečatni ispuni, kada se stavljaju i koja je njihova uloga? 

Pečatni ispuni sprečavaju nastanak karijesa. To je potpuno bezbolna metoda. Stavljaju se na potpuno zdrave lateralne zube u bilo kojem razdoblju života, a naročito u vrijeme nicanja šestica. Materijali koje upotrebljavamo za pečatne ispune zatvaraju jamice i fisure na zubu, onemogućuju zadržavanje hrane, otpuštaju kalcij i fosfor, smanjuju kiselost u ustima i sprečavaju otapanje cakline i štite zub od karijesa. Malim pacijentima možemo omogućiti i izbor ispuna za mliječne zube u omiljenoj boji! Pečaćenje ili zalijevanje fisura stalnih zuba, predstavlja najbolju metodu prevencije karijesa, a radimo je sa modernim kompozitnim i smolastim materijalima koji omogućavaju visoki stepen prevencije duži niz godina.

Kod nas se svi mliječni zubi saniraju prema pravilima struke, te se koriste moderni adhezijski i remineralizacijski materijali za nadoknadu zubnih tkiva. Posebnu pažnju pridajemo individualnom psihološkom pristupu djetetu kao pacijentu, tako da se strah i ostali potencijalni problemi uspješno eliminiraju u rano doba djetetovog razvoja. Pravilna prevencija kod djece kao i kompletno saniranje mliječnih i stalnih zuba dovodi do unaprijeđenja oralnog zdravlja kod djece, kao i prevenciju ortodontskih anomalija. Stoga nam prepustite svoje dijete bez straha i s punim povjerenjem a mi ćemo u prijateljskom odnosu s vašim djetetom, ubrzo ga opravdati. Također, kao mjera prevencije svim pacijentima se preporučuje posjeta stomatologu najmanje dva puta godišnje gdje se prilikom svake posjete vrši detaljan pregled, uklanjanje mekih i tvrdih naslaga ultrazvučnim aparatom za skidanje kamenca te se zubi poliraju profesionalnim pastama. Također se preporučuje i topikalno premazivanje preparatima fluorakoji pružaju zaštitu od karijesa u trajanju od 6 mjeseci.


Pečaćenje

Dječija i preventivna stomatologiija

Živčana površina kutnjaka prije nanošenja materijala za pečaćenje

Dječija i preventivna stomatologiija

Živčana površina kutnjaka zaštićena postupkom pečaćenja

Dječija i preventivna stomatologiija

Žvačna površina kutnjaka (uvećana snimka) omogućuje nakupljanje plaka i ostataka hrane

Dječija i preventivna stomatologiija

Čak i jedno vlakno zubne četkice preveliko da bi ušlo u okuzalni žlijeb zuba (uvećana snimka).

Vrh