Učitavanje...

Endodoncija

„Popravljanje“ zuba zadaća je konzervativne stomatologije. Sastoji se od uklanjanja karijesa u potpunosti sa zahvaćenog zuba te nadomještanje nastalog kaviteta ispunom. Danas moderna stomatologija podrazumijeva postupke uklanjanja karijesa uz maksimalnu poštedu zubnog tkiva i kompozitne – „bijele“ – ispune. Vratite vašim zubima originalni izgled i spriječite napredak karijesa! Kada karijes prodre duboko u tkivo zuba može doći do infekcije zubne pulpe. Zub takvu situaciju često prijavi velikom količinom boli. Stomatološka disciplina koja se bavi bolestima i liječenjem zubne pulpe zove se endodoncija. Endodontskim zahvatom uklanja se inficirana pulpa iz kanala zuba, kanal se dezinficira i definitivno puni materijalom za punjenje kanala. Takav izliječen zub pruža adekvatnu osnovu za restauraciju ispunom ili nekim protetskim radom.


Zahvat liječenja korijenskog kanala

Endodoncija

Zubni karijes može uzrokovati pojavu apscesa (infekciju).

Endodoncija

Potrebno je ukloniti karijes i u kruni zuba oblikovati otvor kojim se pristupa pulpnoj komorici.

Endodoncija

Pulpno se tkivo uklanja, a korijenski se kanali čiste i oblikuju.

Endodoncija

Potom se korijenski kanali i pulpna komorica pune.

Endodoncija

U korijenski se kanal potom može ugraditi metalni ili plastični korijenski kolčić koji osigurava retenciju krunskog dijela nadogradnje na koji se kasnije postavlja nadomjestak (krunica).

Endodoncija

Potom se nadomješta krunski dio zuba. Ukoliko je uslijed infekcije zuba na vršku korijena došlo do infekcije kosti, ona će nakon čišćenja i punjenja korijenskog kanala zarasti za nekoliko mjeseci.

Vrh